Ugrás a tartalomra

Róka Bence

Tiszavasvári, Balatoncsicsó.

Öregbítette megyénk hírnevét Róka Bence, a tiszavasvári Szikra Vadásztársaság hivatásos vadásza, hiszen az elmúlt héten megnyerte a hivatásos vadászok országos versenyét. Az ország 22 legjobb hivatásos vadászai között lett a legeslegjobb, a megmérettetésen ugyanis megyénként egy fő vehetett részt, valamint meghívást kaptak az előző verseny 1-3. helyezettjei is. A Bakonyerdő Zrt. rendezésében a gyenesdiási lőtéren és a balatoncsicsói Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában gyakorlatban és elméletben bizonyíthatta felkészültségüket és tudásukat a résztvevő hivatásos vadászok.

Róka Bence

- Négy részből állt az a lőgyakorlat, amelyet csütörtökön a gyenesdiási lőtéren rendeztek meg - elevenítette fel lapunk számára az emlékeket Róka Bence. - Kispuskával lőni kellett 50 méterről futó vaddisznóra és bukó célra, sörétes fegyverrel pedig futó nyúlra és röpülő korongra. A lőverseny után megtekintettük még Keszthelyen a Hídvégi Béla vadászati kiállítást, mert másnap azzal kapcsolatban is kaptunk kérdéseket.

Másnap az erdészeti erdei iskolában számos elméleti és gyakorlati feladatot kellett megoldanunk. Kezdtük egy 100 feladatos tesztlappal, amelyben a vadászattal, vadgazdálkodással, a vadászati joggal, a természetevédelemmel kapcsolatban voltak kérdések.
Ezután 25 kérdés foglalkozott a vadászati kultúrával, szakmai dolgokkal, általános műveltséggel, s az előbb említett Hídvégi- kiállítással - folytatta Róka Bence, aki nemcsak az elsőséget szerezte meg összesítésben, de két feladat megoldásáért különdíjat is kapott.
Volt egy olyan szituációs feladat, hogy vendéget kísérek vadászatra. Itt mindent az előírásoknak megfelelően kellett csinálni: a vendégtől el kellett kérnem a szükséges okmányokat, azokat ellenőriznem majd adminisztrálnom kellett, s az erdei tanösvényen el is játszottuk a kísérő vadász minden feladatát.
A másik, szintén különdíjat érő feladat az interaktív videó volt. Fényképeket, videórészleteket látott Róka Bence egy-egy pillanatra, s a feltett kérdésekre a megadott három válasz közül kellett a helyeset kiválasztania. A feladatok éppen úgy szóltak a vadbetegségekről, mint a vízi madarakról, a trófeabírálatokról.
Vajon mit érzett az eredményhirdetéskor? - fogalmazódik meg önkéntelenül is a kérdés. Természetesen nagyon boldog voltam, s arra gondoltam, hogy ennél szebben nem köszönhetem meg édesapámnak azt a sok segítséget, tudást, amit tőle kaptam az elmúlt évtizedekben. Édesapám is hivatásos vadászként dolgozott harminc éven keresztül, így ebben a világban nőttem fel kicsi gyermekkorom óta. Sokszor elkísértem, amikor meg nagyobb lettem, távcsővel és fényképezőgéppel ,,felfegyverkezve" jártam az erdőt. Örömmel örököltem meg munkakörét a Szikra Vadásztársaságnál - mondta befejezésül a környezetgazdálkodási agrármérnöki és vadgazdamérnöki diplomával rendelkező szakember.

Magyar László, Kelet- Magyarország